12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Zeuren over gier op vijfde hole

Gepubliceerd op: 20-06-2008

AMERSFOORT - Golfers in Hoogland-West krijgen straks een flinke kluif aan de vijfde hole. De spookbaan staat strak ingetekend langs de Malewetering. Een kleine mispeer en het golfballetje belandt in het water.

‘De vijf' wordt een uitdaging, voorspelt landschapsarchitect Roel van Aalderen. Maar ook de andere acht holes in de polder Coelhorst mogen er wat hem betreft zijn met gevarieerde lengtes, veel waterpartijen en voldoende rough.

Van Aalderen ontwierp op verzoek van golfbaanexploitant Schoenmaker een ‘halve' golfbaan inclusief driving range in de weilanden en maïsvelden die zich uitstrekken achter de manegeloods aan de Bunschoterstraat.

Voor de negen holes plus de oefenbaan is 26 hectare nodig. Schoenmaker kan de grond huren van de Amersfoortse ondernemer Smink, die de afgelopen jaren veel land opkocht in het gebied tussen de Bunschoterstraat en de Eem.

De bevolking van Hoogland-West zit niet te wachten op een golfbaan in de ongerepte polder, maar in de optiek van de gemeente Amersfoort zijn niet al te intensieve vormen van recreatie in agrarisch gebied inmiddels wenselijk. Ook politiek tekent zich een meerderheid af voor het golfproject. Binnen een half jaar kan het besluit definitief zijn.

Volgens Van Aalderen, die al tekende voor het ontwerp van meer dan 30 golfbanen in Nederland, krijgt Hoogland-West met de golfbaan juist natuur terug. ,,Er wordt bos aangeplant, stroken met wilde vegetatie aangelegd, waterpartijen gegraven. Het golfterrein wordt omzoomd door een bomenlaan met daarlangs een wandelpad van anderhalve kilometer,'' zei hij woensdagavond bij het ontvouwen van de plannen.

Hoogland-West wordt ecologisch net zo verantwoord ingepast als het oostelijk deel van de golfbaan Anderstein bij Maarsbergen, benadrukte de landschapsarchitect. Hij toonde alvast fraaie foto's van boompartijen, sloten en ruige begroeiing met in de verte de wapperende vlaggetjes van de holes.

Van Aalderen kon er de Hooglanders allerminst mee overtuigen. Want was Anderstein, zoals veel andere golfbanen, van lieverlee niet doorgegroeid naar 27 holes? En ligt dat gevaar ook niet op de loer in de polder Coelhorst?

De echtgenote van exploitant Schoenmaker liet zich er niet op vastpinnen. ,,We gaan van start met negen holes met een A-status. De aanleg vraagt een grote investering. Er zijn voorlopig geen plannen voor uitbreiding naar achttien holes,'' was haar uitleg. Het kwam de exploitante op hoongelach te staan.

Projectleider Abrahams zei namens de gemeente dat het zo'n vaart niet zal lopen, omdat de grond die nodig is voor extra holes in handen is van het genootschap Male van Hoogland. ,,Die hebben duidelijk te kennen gegeven dat ze geen land meer zullen afstaan in dit gebied.'' De polderbewoners weten wel beter: ,,Als Smink met een mooie deal komt, zoals de vorige keer, dan gaat de Male echt wel overstag.''

Zo vlogen kwalificaties als ‘doodzonde', ‘overvalstrategie', ‘grove aantasting' en ‘een gladgeschoren tuin voor de elite' woensdagavond door de zaal. Slechts één toehoorder sprak van ‘een mooi ontwerp' en een ‘heerlijk potje golfen' in de polder.

De golfbaan in Hoogland-West wordt in elk geval laagdrempelig, verzekerde de exploitante. Voor de boeren en buitenlui in Coelhorst blijft elke golfer er één te veel: ,,Ik hoor die kakkers al zeuren als wij straks de gier uitrijden.''

Bron: AD.nl

<< ga een pagina terug