12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Van der Kolk is niet van de baan te slaan

Gepubliceerd op: 10-04-2008

ZWOLLE - Een dag zonder golf kan Walt van der Kolk zich nauwelijks voorstellen. Nu de jonge Zwollenaar (14) weet dat hij een redelijke balletje kan slaan, wil hij alles doen om het optimale uit zijn mogelijkheden te halen. Dat gebeurt in de praktijk, zes uur op een dag.

Van der Kolk raast als een raket door golfend Nederland. Hij staat pas drie jaar met zijn clubs op de baan. Als hockeyer leerde Van der Kolk dat hij niet de ideale teamspeler was, de tennistraining zag hij teveel als een spelletje. Hij benadert golf als topsport. Zijn drive is nauwelijks af te remmen. "Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Ik weet dat ik een behoorlijk balgevoel heb, op de baan hoorde ik om me heen dat ik talent had. Nou, dan ga ik ervoor."

In het voorjaar van 2007 belandde de Zwollenaar - handicap 4.0 - via een omweg in de jeugdselectie. Van der Kolk deed niet mee aan de jeugdtoernooien van de golfederatie, maar werd door zijn coach Joost Hage wel aangemeld voor een selectiedag. Met alle positieve gevolgen van dien. Inmiddels houden baancoach Joost Steenkamer, techniektrainer Hayo Bensdorp, fysiektrainer Bas van der Steur en persoonlijk begeleider Gordon Machielsen zich namens de NGF bezig met zijn vorderingen.

Met de nationale ploeg kwam Van der Kolk eind maart als debutant goed voor de dag tijdens een vierlandentoernooi in Dublin. Oranje was in het toernooi met de teams van Ierland, Schotland en Wales op de slotdag nog kansrijk, maar werd derde. "Ik kon fatsoenlijk meekomen" , zegt Van der Kolk, jongeling tussen de 16-jarigen. Hij speelde zes partijen, won er twee. "Het was een fantastische ervaring. In Ierland wordt golf heel anders beleefd dan in ons land. De jongens worden er met een club in de hand geboren, de banen zijn geweldig. De sport is helemaal ingeburgerd, ook op school. In Nederland moet je echt een keuze voor de sport maken."

Van der Kolk was vorig seizoen een belangrijke pion voor golfclub Zwolle, dat promoveerde naar de tweede klasse. In de lopende competitie start hij voor het Drentse Gelpenberg in Aalden, waar meer jongens uit de nationale jeugdselectie een plaats hebben gevonden. Hij steekt zijn bewondering voor Tiger Woods niet onder stoelen of banken maar is ingetogen als het gaat om zijn eigen doelstellingen. "Doelen moet je kunnen halen. Ik speel nu met jongens die wat ouder zijn, dat is een stimulans. Op korte termijn is het NK onder 15 jaar het voornaamste."

Bron: de Stentor

<< ga een pagina terug