12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Traumaheli en golfbaan op vliegbasis

Gepubliceerd op: 03-06-2008

SOESTERBERG - Er blijft wellicht toch een plekje vrij op vliegbasis Soesterberg voor een traumahelikopter. In het concept-plan voor de invulling van het terrein is daarvoor geen plaats ingeruimd, maar gedeputeerde Krol van de provincie denkt dat er wel stalling te regelen valt voor een reserve-helikopter.

Zowel in de gemeenteraad van Soest en Zeist als in Provinciale Staten braken verschillende politici maandag een lans voor het behoud van de traumahelikopter. Een woordvoerder van ANWB Medical Air Assistance had op de inspraakavond van enkele weken al gevraagd om de basis te mogen blijven gebruiken, zeker omdat Gilze-Rijen uit beeld verdwijnt als de luchtmacht haar activiteiten daar volgend jaar concentreert.

Medical Air Assistance wil graag dat er op Soesterberg een stallingsplaats voor één reservehelikopter blijft en dat er getankt kan worden. Ook moeten er jaarlijks een aantal oefenvluchten uitgevoerd woren, volgens Medical Air Assistance zo'n vierhonderd per jaar. Gedeputeerde Krol zei dat een stalling eventueel nog wel tot de mogelijkheden zou behoren, maar dat hij vierhonderd oefenvluchten wel aan de erg hoge kant is.

Ook de natuurgolfbaan waar de initiatiefgroep Golfen In Soest (GIS) op aandringt, staat weer op de agenda. De projectgroep voor de herinrichting van de vliegbasis had deze van een lijst ' inpasbare initiatieven' afgevoerd, omdat uit onderzoek was gebleken dat het afbraak zou doen aan de natuurlijke waarden. Volgens de initiatiefnemers en het gemeentebestuur van Soest moet zeker onderzocht worden of een golfbaan inpasbaar is en toegevoegde waarde heeft voor de natuur, in Zeist en bij Provinciale Staten lijkt dit echter al een gepasseerd station. Eerder onderzoek wees uit dat er geen meerwaarde voor de natuur is, maar Soest wil dat de golfbaan toch weer op de lijst gezet wordt.

,,Wij maken die lijst niet, dus ik weet ook niet hoe dit onderwerp er weer opgekomen is, maar volgens mij heeft het geen enkele kans van slagen,'' stelt Chris Bakker van het Utrechts Landschap. een golfbaan aanleggen waar nog geen natuur is, voegt iets toe, maar dat gaat hier zeker niet op. Het spot met alle wetten van de Ecologische Hoofdstructuur enzal het in mijn ogen nooit halen.''

Bron: AD.nl

<< ga een pagina terug