12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Tiger Woods in de Spijkse polder?

Gepubliceerd op: 24-04-2008

SPIJK - The Belfry, Royal Litham St. Annes, Glen- eagles, Muirfield, Royal Birkdale. Zomaar een rijtje fameuze Britse golfclubs waar in het verleden het toernooi om de Ryder Cup is gehouden.

Als het aan de initiatiefnemers van The Dutch in Spijk ligt, staat hun club - opening in 2010 - daar over een paar jaar ook tussen. Directeur Phil Helsby over het hoe en waarom. Op het oude onderkomen van golfclub De Lingewaelsche blijft de komende jaren geen graspol liggen. ,,Er moet een half miljoen kuub extra grond op het terrein komen. De oude baan was honderd dagen per jaar onbespeelbaar. Bij een buitje

stond de boel onder water. Daarom gaan we nu de hoogte in, weg van het grondwater. Voor alles ligt, zal het augustus volgend jaar zijn. Daarna gaan we inzaaien en duurt het nog een jaartje voor we kunnen spelen,'' legt Phil Helsby uit.


De omvorming van de negen holes van De Lingewaelsche tot de achttien van The Dutch gebeurt niet zomaar. Hier moet simpel gezegd de beste golfbaan van Nederland komen, een course die ook op internationaal niveau meetelt. Vandaar ook de kandidatuur voor de Ryder Cup, de tweejaarlijkse strijd tussen de Verenigde Staten en Europa. ,,Maar er moet nog heel wat gebeuren voor het daadwerkelijk zo ver is,'' zegt Helsby, Schot van geboorte.
,,Het enige dat er nu is gebeurd, is dat er een brief naar het Ryder Cup-committee is gestuurd met de vraag of Nederland als land aan de bieding voor de editie van 2018 mag meedoen. De organisatie heeft gezegd dat dat jaar het toernooi in ieder geval weer op het Europese vasteland gespeeld gaat worden, maar Zweden en Duitsland zijn ook kandidaat.''


Theoretisch zou het zelfs nog kunnen dat een andere Nederlandse baan zich naast The Dutch kandideert. ,,Maar je hebt niet alleen een locatie nodig, ook een infrastructuur. Er zijn in het land best banen die in principe goed genoeg zijn om een Ryder Cup op te houden, maar de bereikbaarheid is dan een probleem.
The Dutch ligt straks heel centraal en is vanuit alle richtingen goed te bereiken,'' vindt Helsby, inmiddels ruim twintig jaar in Nederland werkzaam, waarvan tien jaar als bondscoach voor de Nederlandse Golf Federatie (NGF). ,,Onze kandidatuur wordt ook ondersteund door de NGF, NOC* NSF en de organisatie van golfprofessionals PGA. Maar dat is nog niet genoeg. Ook de politiek moet straks mee.

Er wordt gedacht aan Olympische Spelen in Nederland in 2028. Om dat te laten slagen, moeten we als land laten zien daar klaar voor te zijn, bijvoorbeeld door het WK voetbal binnen te halen, maar de Ryder Cup zou daar ook perfect in passen. Het is qua exposure na de Spelen en het WK voetbal inmiddels het derde sportevenement ter wereld, terwijl het organisatorisch juist goed te behappen is. Je hebt het over 24 golfers, die drie dagen spelen, met een maximum aantal toeschouwers per dag van 35.000.
Het hele circus is in totaal misschien twee weken in town, daarna is de baan weer voor de leden. Tiger Woods in Spijk? Het zou kunnen, maar ik weet niet of hij over tien jaar nog speelt. Hij zou wel captain van het Amerikaanse team kunnen zijn. Die kans lijkt me eerlijk gezegd groter.''


Helsby is overtuigd van de kansen voor 'zijn' baan, zeker gezien de ontwikkeling van de golfsport in Nederland. ,,We zijn nu wereldkampioen bij de amateurs. Dat was twintig jaar geleden echt ondenkbaar. Jongeren krijgen steeds meer de kans om te spelen en dan komt er vanzelf talent door. Wat dat betreft is Nederland nu een voorbeeld voor veel andere Europese landen. Ik weet ook zeker dat we voor 2018 een Nederlander in het Europese Ryder Cup-team hebben.
Een jongen als Joost Luiten heeft daar de potentie voor. Wat we alleen nog missen, en dat is iets waar de Ryder Cup-organisatie wel op let, is golftoerisme. Nederlanders gaan naar Schotland en Engeland om te spelen, niet andersom. Maar over The Dutch gaan ze in het buitenland zeker horen. Het succes van deze baan staat of valt ook niet met het organiseren van de Ryder Cup, hoor.

Er zijn nog andere grote toernooien: de Dutch Open, of een ander evenement van de Europese tour. En bovendien leg je geen baan neer met alleen als doel om de Ryder Cup binnen te halen. Het gaat om die andere 51 weken per jaar. Wat Nederland nog niet echt had, was een baan van internationaal niveau voor de zakelijke golfer. Waar ze hun gasten en relaties kunnen ontvangen, waar ze kunnen vergaderen en overnachten, met op alle fronten een topverzorging. Dat willen wij proberen te zijn.''

Ondertussen zitten de leden van de 'oude' Lingewaelsche wel zonder baan in Gorinchem en omgeving. Ook daar probeert The Dutch echter de komende jaren in te voorzien. ,,We onderzoeken de mogelijkheden om aan de overkant van de Haarweg meer terrein aan te kopen. Daarop zou dan een tweede achttien holes-baan aangelegd kunnen worden, waar de golfers uit de buurt weer terecht kunnen.

Bij The Dutch zelf zullen, omdat we ons op een hele andere markt richten, de contributiebedragen heel anders liggen dan ze hier in het verleden geweest zijn,'' beseft Helsby, die binnenkort al een rondje op The Dutch hoopt te kunnen lopen. ,,Ik ben een geduldig mens, maar we hoeven niet tot 2010 te wachten. Er is een driedimensionale animatie van de baan in de maak, waar we dan met een simulator op kunnen spelen. Dan krijg je echt al een indruk van hoe het gaat worden.''

Bron: AD.nl

<< ga een pagina terug