12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Plannen voor golfbanen getoetst

Gepubliceerd op: 16-02-2008

BERGEIJK - Het plan voor een golfbaan bij De Kempervennen in Westerhoven is af te raden. Dat is een van de conclusies van een onderzoek uitgevoerd door de Adviescommissie Toerisme en Recreatie. De plannen voor golfbanen bij de Vossemeren in Luyksgestel en bij camping De Paal in Bergeijk zijn wel geschikt.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Bergeijkse gemeenteraad. Die had nog veel vragen over de drie verschillende plannen en wilde graag dat een onafhankelijke commissie onderzocht hoe het zit met onder andere ruimtelijke inpasbaarheid en economische rendabiliteit.

Het probleem met het Kempervennen-plan, ingediend door bouwbedrijf B&D uit Westerhoven, is vooral de bebouwing die nodig is om de golfbaan financieel rendabel te maken. B&D wilde naast de golfbaan onder andere een hotel bouwen met congresfaciliteiten en een welness- en fitnesscentre. Volgens de adviescommissie gaat dit bouwplan te veel ten koste van de landschappelijke waarde van het gebied en past het niet binnen het Reconstructieplan.

De voorkeur van de commisie gaat uit naar het voorstel van camping De Paal. Groot voordeel is dat voor deze golfbaan geen extra bebouwing nodig is, omdat gebruik gemaakt wordt van de faciliteiten die al op de camping aanwezig zijn. Bovendien gaat het hier om een laagdrempelige golfbaan, die daarmee een goede voorziening is voor inwoners van Bergeijk.

Het belangrijkse argument dat voor De Paal pleit is dat het plan komt van een bestaand en goed renderend bedrijf. De commissie vindt dat zo'n bedrijf de kans moet krijgen die positie voor de toekomst veilig te stellen en een golfbaan kan De Paal daarbij helpen.

Ook het idee voor een baan bij De Vossemeren is niet slecht, blijkt uit het onderzoek. De beoogde locatie mag dan in beschermde natuur - zogenaamd struweelvogelgebied - liggen, maar die natuur wordt elders gecompenseerd. Bovendien denkt de commissie dat het plan economisch rendabel is, omdat het gaat om een 'zeer hoogwaardige golfaccomodatie met bovenregionale aantrekkingskracht.' Het golfbaanpleit is overigens nog niet beslecht; het Bergeijkse college van burgemeester en wethouders wil met de drie initiatiefnemers om de tafel zodat zij hun eigen visie kunnen geven op het onderzoek. Vervolgens gaat het rapport naar de gemeenteraad.

Bron: Eindhovens Dagblad

<< ga een pagina terug