12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Pieter golft nog steeds, ondanks een dwarslaesie

Gepubliceerd op: 27-05-2008

TETERINGEN - Vanaf je oksels verlamd zijn en toch nog een balletje slaan. Het kan echt. Kijk maar naar Pieter Roodenburgh (59) uit Teteringen. Zes jaar geleden viel hij van zijn paard en kwam met zijn rug op een tak terecht. Een dwarslaesie was het gevolg.

Desondanks pakte hij zijn oude hobby golfen na een paar jaar weer op. Met behulp van de paragolfer, een speciaal aangepaste elektrisch bedienbare golfrolstoel, 'staat' hij tegenwoordig drie keer per week op de golfbaan in Oosterhout. De rolstoel zet hem na één druk op de knop overeind. Met behulp van banden rond knieën en middel blijft hij staan en kan hij met één hand slaan.

Roodenburgh geniet daar zo van, dat hij er ook andere gehandicapten warm voor wil maken. De Teteringenaar houdt daarom op zaterdag 7 juni een clinic waar maximaal vijftien gehandicapten kunnen kennismaken met de speciale golfmobiel. De golffederatie stelt voor die dag twee golfstoelen beschikbaar om uit te proberen.

De golfsport betekent veel voor Pieter Roodenburgh. "Het is heerlijk om met vrienden, allemaal valide mensen, samen je favoriete sport te beoefenen. Daarnaast is rechtop staan ook lichamelijk heilzaam. Het stimuleert de bloedsomloop en dat is heel goed voor mensen met een dwarslaesie."

Roodenburgh heeft elke ochtend hulp van de thuiszorg voor de dagelijkse verzorging, maar beweegt zich voor de rest zelfstandig. "Ik heb na het ongeval negen maanden gerevalideerd in een gespecialiseerde kliniek in Zwitserland. Daar heb ik alle dagelijkse handelingen opnieuw moeten leren. Omgaan met de rolstoel en de handbike (een apparaat dat je op de rolstoel zet om met de hand te kunnen fietsen). Maar ook in en uit de auto stappen. Daardoor kan ik nu zelfstandig naar de golfbaan toe."

Via-via hoorde hij van de aangepaste golfwagen die werd ontwikkeld door Antony Netto, een Zuid-Afrikaanse golfprofessional met multiple sclerose, die de clinic op 7 juni mede verzorgt.

Pieter Roodenburgh was de eerste in Nederland die een paragolfer had. Inmiddels zijn er nog enkele mensen die er één aanschaften (17.000 euro).

Bron: BN/ de stem

<< ga een pagina terug