12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Ook in Rucphen is waakzaamheid geboden

Gepubliceerd op: 22-07-2008

RUCPHEN - Strijk deze dagen neer op een camping en je weet wat het gespreksonderwerp is: het weer. Trouwens, dat is overal hét onderwerp. Maar op campings - en in jachthavens, en op nog wat plaatsen - bepaalt het weer het leven als nergens anders.

Gisteren was BN/DeStem op locatie in Rucphen. Omdat de Zomertoer-bus niet beschikbaar was, had de redactie de uitspanning van camping De Posthoorn gekozen als verzamelplaats. Het weer zorgde ervoor dat het rustig bleef, maar toch konden we ten minste twee belangrijke wetenswaardigheden optekenen.

Ten eerste: Is het op een regenachtige dag tussen twee buien door even droog, dan leeft een camping op. Meteen komen de tijdelijke bewoners naar buiten, zie je kinderen over paden rennen en lijkt het leven van alledag zich te hernemen. Totdat even later een nieuwe stortbui losbarst en iedereen weer in zijn stulp kruipt en de absolute regenrust weer terugkeert.

Ten tweede: Rucphen is een heerlijke woonplaats door het vele groen, de ruimte die er nog is en door het feit dat er voldoende voorzieningen zijn. Maar waakzaamheid is geboden. Aanhoor de jeugdige Janneke Ossenblok en Nicole Suijkerbuijk. Leg je oor te luister bij de jonge moeder Hilde Spijkers. Of praat eens met de wat oudere Ludy Willemse. Ze zijn tevreden over wat hun woonplaats te bieden heeft, maar of een volgende generatie nog net zo tevreden is, dat vragen ze zich af. Ludy Willemse - die aan de rand van het dorp woont en over een huis met een schitterende tuin beschikt - heeft het over de komst van de golfbaan. "Daar is niks mis mee. Een golfbaan levert weinig overlast en het is een groene voorziening. Maar dat ze de golfbaan alleen willen aanleggen in combinatie met twintig villa's aan de dorpsrand, dat maakt het moeilijk te verteren. Laat ze het platteland in zijn waarde laten. De rust, de uitgestrektheid, daar gaat het om. Maar blijkbaar is zoiets alleen maar haalbaar als de groene omgeving door woningbouw wordt aangetast. Het zou doodzonde zijn." Ludy is ervoor naar vergaderingen geweest, waar een matte stemming heerste, op een enkele bezorgde bewoner van het buitengebied na. "Ze zouden meer moeten luisteren naar de mensen die er wonen. Die zijn allemaal tegen."

Hilde Spijkers denkt dat de ontwikkelingen in de Raadhuisstraat de verkeerde kant op gaan, als er niet snel nieuwe ondernemers komen. "De bank en de Plus zijn weg uit de Raadhuisstraat. Daardoor is er nu leegstand. Dat maakt de straat er niet aantrekkelijker op. De loop raakt eruit. Dat zal ook ten koste gaan van de andere ondernemers, waarvan ik weet dat die zich ook zorgen maken. een snelle impuls voor de Raadhuisstraat is dan ook echt nodig." Over het plan van de golfbaan heeft ze ook een mening: "Het zou beter zijn als ze daar een mooi complex recreatiewoningen bij bouwen. Dat waren aanvankelijk ook de plannen. Maar die zijn afgeketst. Voor de middenstand is het gunstiger als er een complex recreatiebungalows met wisselende bewoners komt, want die zullen eerder en vaker boodschappen in het dorp doen dan twintig families in villa's."

Hilde is opgegroeid op De Posthoorn, die ze nu samen met haar man Paul runt. Ze kunnen niet zonder de dertien personeelsleden die ze in dienst hebben, vooral vakantiekrachten. Twee van hen zijn Janneke Ossenblok en Nicole Suijkerbuijk, studentes die in de weekeinden en in de vakanties bij De Posthoorn werken. De jongelui hebben natuurlijk een mening over het uitgaansklimaat in het dorp. "Prima hoor. We komen vaak in Broer en Zus, een aanwinst. En als het er niet leuk genoeg is, gaan we met een groep in een taxi naar Breda of Roosendaal. Dat kost wel wat, zeker als er jongens mee gaan, want die drinken meer. Maar het is wel erg gezellig."

Hun baas Paul Spijkers bevestigt dat op deze regendag: "Regen, hagel, zonneschijn, in Rucphen is het altijd fijn!"

Bron: BN/de stem

<< ga een pagina terug