12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Kuieren over de green tussen Dongen en Rijen

Gepubliceerd op: 15-04-2008

DONGEN/GILZE EN RIJEN - De plannen voor een golfbaan en hotel op de grens van de gemeentes Dongen en Gilze en Rijen worden steeds concreter. Initiatiefnemer Marcel Voskens, nu nog eigenaar van golfcentrum Vossenhole in Tilburg, ziet het in ieder geval helemaal zitten.

Vanavond presenteert hij zijn plannen aan de inwoners van de gemeentes en andere belangstellenden. Waar het graslandschap zich nu nog tot in de verte uitstrekt, rollen over een jaar misschien wel de golfballen over de green. Want de plannen voor de aanleg van een golfbaan en de bouw van een hotel op de grens van Dongen en Gilze en Rijen zijn al in een vergevorderd stadium. Beide gemeenten hebben al aangegeven het plan te ondersteunen en ook initiatiefnemer Marcel Voskens zelf ziet het helemaal zitten.

Op een zonnige donderdagmiddag is het op het terras aan de rand van de golfbaan van golfcentrum Vossenhole goed toeven. Mensen oefenen hun afslag, in de verte kuieren groepjes golfers over de baan en op het terras zelf geniet een clubje oudere dames van de lentezon.

Marcel Voskens, eigenaar van de club, kijkt tevreden om zich heen. "Het wordt straks mooier dan hier, maar we hebben de signalen van onze leden goed begrepen en gaan er dus alles aan doen om de gemoedelijke sfeer te behouden", verzekert hij.

Zelf is hij natuurlijk ook een fanatieke golfer. Behalve om het buiten zijn, roemt hij de sport om zijn eerlijkheid.

"Net zoals bij tennis geldt er ook bij golf nog een duidelijke etiquette. Er wordt niet gerend of geschreeuwd. Mensen zijn beleefd tegen elkaar en iedereen draagt rustige kleding. Dat maakt de sport mooi."

Zestien jaar geleden stichtte Voskens de club op de grond waar zijn ouders tot dan toe een boerenbedrijf hadden bestierd. Toen al was duidelijk dat hij op een gegeven moment zou moeten verkassen. De bebouwde kom van Tilburg kroop in al die jaren dichterbij. Inmiddels zijn de huizen genaderd tot aan de rand van de golfbaan.

Toen het opdoeken van Vossenhole definitief in zicht kwam, begon Voskens meteen met het zoeken naar een nieuwe locatie. Golf zit immers al jaren in de lift en dus was er geen reden om over stoppen na te denken.

"Golf is het stadium van de elitesport voorbij. Mensen denken nog vaak dat het beoefenen ervan erg duur is, maar als je bedenkt dat je voor vijfhonderd euro een jaar onbeperkt kan golfen, is het eigenlijk een van de voordeligste sporten."

De zoektocht naar een geschikte locatie voor de nieuwe baan voerde hem langs tientallen plaatsen. "De ruimte is het lastigste punt. Grond is altijd van iemand en die moet willen verkopen."

Via via kwamen Voskens en zijn compagnon Toine Berkelmans in contact met Joop Timmermans, uitbater van restaurant Den Hespel, gelegen aan de rand van het veld waar straks de nieuwe golfbaan moet verrijzen. "Joop had een droom om ooit nog een hotel te beginnen. Vanuit dat idee zijn we samen gaan werken. De keuze werd verder vergemakkelijkt doordat we bij de gemeente Dongen in een warm bedje terecht kwamen. Dat was in andere gemeenten wel anders."

Het ontwerp van de nieuwe baan is van de hand van Voskens zelf. "Veiligheid en uitdaging zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het ontwerpen van een baan. De uitdaging vergroot je door het creëren van reliëf en het aanleggen van bunkers en waterpartijen. Door banen elkaar niet te laten kruisen en te letten op de slagrichting, zorg je ervoor dat mensen tegelijkertijd ook veilig kunnen golfen. Er ligt nu een mooi plan, maar ik ben nog wel bezig om het allemaal nog net even iets beter te krijgen."

De nieuwe club wordt luxer dan Vossenhole. "Hier in Tilburg is het voor ons altijd een tijdelijke baan geweest. Nu je weet dat je ergens permanent kan blijven, trek je er natuurlijk wel wat meer tijd en geld voor uit. Maar het uitgangspunt blijft de relaxte sfeer waarmee Vossenhole zich hier onderscheidt. Het mag geen steriele bedoening worden."

Over het hotel wil Voskens nog niet veel kwijt. Wel staat vast dat het zal beschikken over 68 standaardkamers, tien suites en twee penthouses. Ook krijgt het een restaurant en bistro, een zwembad en sauna en een conferentieruimte. Al met al staan Voskens en zijn compagnon voor een grote uitdaging, want horecadeskundige Timmermans van Den Hespel, laat het hotel aan de twee heren over. "Het zal allemaal heel nieuw zijn, maar voor mijn veertigste levensjaar vind ik het wel een mooie uitdaging."

Bron: BN/de Stem

<< ga een pagina terug