12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Golfen in de golven

Gepubliceerd op: 28-05-2008

WIJK AAN ZEE - In Azië zijn ze er al bekend mee, in Europa is het nog een volstrekte noviteit. Wijk aan Zee heeft de Nederlandse primeur: de golfbaan aan zee, compleet met golfballen die uiteen vallen tot visvoer.

De vissen zijn gek op 'aquagolf', stelt directeur Joeri Rooij van Summit Sports lachend vast. De golfballetjes, die Rooij importeert uit China, zijn gemaakt van organisch materiaal. Ze vallen binnen 24 uur volledig uiteen, waarna er voor vissen een smakelijk hapje overblijft.

Rooij: "Hoe meer het water stroomt en hoe zouter het is, des te sneller voltrekt zich dat proces. De zee is dus de ideale plek voor aquagolf." Rooij denkt onder meer aan grote cruiseschepen. "Op het bovenste dek kunnen gasten golfen. Dan laten ze de balustrade zakken en slaan de balletjes in zee." Maar ook het strand is een prima plek voor aquagolf. Deze week verschijnt, voor het eerst in Nederland, op het strand van Wijk aan Zee een heuse driving range. Er komen maximaal twintig afslagplaatsen, en boeien in zee die de afstanden van vijftig, honderd en honderdvijftig meter markeren.

Rooij: "In eerste instantie alleen voor groepen en alleen op reservering. Als we er enige ervaring mee hebben opgedaan, kunnen we zien wat verder mogelijk is." Goedkoop is het allemaal zeker niet; de speciale balletjes kosten 75 cent per stuk.

Rooij heeft er wat op bedacht. De onervaren golfers mogen eerst oefenen op het droge. Er komt een aantal netten, waar 'gewoon' in kan worden geslagen. "Als ze dan een halfuurtje bezig zijn geweest en de slag onder de knie hebben, kunnen ze die dure balletjes in zee slaan." Het is de bedoeling dat het niet bij zomaar slaan blijft. In zee komt een drijvende green, compleet met hole en vlag. Voor die green geldt overigens hetzelfde als voor de boeien: ze worden alleen uitgezet bij evenementen, en daarna weer binnengehaald.

De primeur is komende vrijdag en zaterdag, als de eerste ballen de zee in gaan. Rooij heeft flink ingekocht. "Vierduizend balletjes."

Bron: BN/ de stem

<< ga een pagina terug