12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Golfen funest voor dure polshorloges

Gepubliceerd op: 02-04-2008

AMSTERDAM - Trotse bezitters van horloges met automatische uurwerken doen er verstandig aan het klokje tijdens het golfen Het uurwerk kan door de trillingen beschadigd raken. Daarvoor waarschuwen horlogemakers die met regelmaat dure klokjes binnenkrijgen die moeten worden hersteld nadat ze zijn blootgesteld aan heftige schokken.

Horloges met automatische uurwerken, die je niet hoeft op te winden en waar geen batterij in zit, zijn weer helemaal in. Ze zijn vooral te vinden om de pols van mannen. Veel topmerken als IWC, Tag Heuer, Rolex en Omega hebben horloges in de collectie met een automatisch uurwerk.

"Ook ik krijg automatische uurwerken binnen die door plotselinge schokken onklaar zijn geraakt. Daar kunnen ze, ook heel dure horloges, écht niet tegen", weet horlogemaker Peter Klemann uit Haarlem uit ervaring. " De golfsport is erom berucht." Meest gehoorde klacht is volgens Klemann dat automatische horloges die zijn blootgesteld aan schokken en vibraties vóór gaan lopen. "Door de klap slingert de olie uit de minuscule lagers en komt terecht op de windingen van de spiraalveer. Die blijven vervolgens aan elkaar plakken. Ook kan door een schok de balans uit positie raken." Horlogemaker Roland Oostwegel uit Heerlen stelt bij een reparatie bijna altijd de vraag of een eigenaar van een beschadigd klokje golft. "Bij een afslag krijgt het klokje een flinke tik. . Door de stoot komt de plateausteen buiten de gaffel, vergelijk het maar met een arm uit de kom. Dan blokkeert het uurwerk."

Tiger Woods
Horlogefabrikant Tag Heuer raadt het zelfs ten stelligste af om met een automatisch horloge om te golfen. "We adviseren we om tijdens het golfspel het horloge in de broekzak te dragen" , aldus woordvoerder Marc Deckenbrock. "Samen met golfer Tiger Woods hebben we daarom een lichtgewicht kwartsexemplaar ontwikkeld. Die gaat niet kapot."

De Zwitserse uurwerkfabrikant ETA, die aan vrijwel alle grote merken het binnenwerk levert, ontkent dat door golf automatische uurwerken onherstelbaar beschadigd raken. ETA-directeur Kaspar Glatthard: " We testen onze uurwerken tot 5000 G en laten ze vanaf een meter hoogte op beton vallen. Dan doen ze het nog." Schoorvoetend geeft hij wel toe dat door golf automatische horloges 'iets minder accuraat kunnen gaan lopen'. " Dat is secondenwerk en kan zo worden bijgesteld."

Bron: Telegraaf

<< ga een pagina terug