12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Golfclub De Dommel 80 jaar

Gepubliceerd op: 15-05-2008

SINT-MICHIELSGESTEL - Ergens verstopt tussen de bomen, ligt golfclub de Dommel. De golfbaan aan de rand van Sint-Michielsgestel bestaat dit jaar tachtig jaar en is daarmee een van de oudste banen in Nederland.

Secretaris Onno Verhorst is dan ook trots op de baan met twaalf holes. Jan Groenendaal is de enige beroepskracht bij de golfclub en fulltime op de baan aanwezig. "Ik geef aan iedereen les: jong en oud." Volgens de professional kan iedereen leren golfen.

"Maar voordat je een beetje een bal kunt slaan moet je veel oefenen: héél veel zelfs." Rudi Driessen die samen met Verhorst één keer per week les krijgt van Groenendaal beaamt het standpunt van zijn coach. "Golf is een frustrerende sport. De ene dag sla je een aardig balletje en de volgende dag belandt de golfbal achter je. Maar het blijft uitdagend en leuk."

Na de les drinken de twee een kop koffie in het clubhuis. "Als we op zaterdag hebben gespeeld, zo aan het einde van de middag, drinken we een biertje. Daar is nu aan het einde van de ochtend, net iets te vroeg voor." De golfsport heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt.

Groenendaal: "Het is toegankelijker geworden en er zijn meer banen in Nederland gekomen. Dat is ook goed. Vroeger was golf een elitaire sport met veel tradities, dat is nu veel minder." Want volgens de professional is iedereen welkom op de club.

"Je moet je natuurlijk wel aan bepaalde voorschriften houden. Zo moet je in het bezit zijn van een GVB (golfvaardigheidsbewijs) maar dat kan iedereen halen. Dat is geen probleem. En als iemand hier met een tatoeage binnenkomt, betekent dat niet per definitie dat die persoon geen manieren heeft. Zeker niet zelfs." Omdat de sport zo'n boost heeft gekregen vindt Groenendaal dat golf zou moeten worden opgenomen in het Olympische programma.

"Het is de derde sport van Nederland. Bijna de hele wereld kent het spelletje en het is echt een sport." Groenendaal vindt wel dat de kwaliteit van de banen goed genoeg moeten zijn. "Ik denk ook dat dat een van de redenen is dat de sport nog niet is opgenomen in het Olympische programma. In landen waar het zo warm is dat het gras nauwelijks kan groeien is het lastig om een goede baan te creëren. En die landen moeten ook de kans krijgen om de Spelen te organiseren." Als golf een Olympische sport wordt, verwacht Groenendaal dat er nog meer golfbanen komen en dat het ook minder duur wordt.

"Nu zie je al prijsdalingen van de uitrustingen. Een beetje golfer heeft een behoorlijke uitrusting. Die kun je al voor 190 euro bij de Lidl kopen. Maar je kunt het, net zoals bij iedere andere sport, net zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn ook clubs die tussen de 400 en 500 euro kosten. Maar dat is echt niet nodig." Op de driving range slaat het duo nog een balletje, terwijl Groenendaal op de houding let.

"Als je een bal kunt slaan betekent het niet dat je kunt golfen." Volgens de professional vordert het leerproces snel, als je een beetje balgevoel hebt. "Zeker bij de jeugd die bijvoorbeeld al heeft gehockeyd zie je dat. Ze hebben meer gevoel met de bal. Maar dan is het nog steeds veel oefenen. Alleen heeft de jeugd daar weinig tijd voor. Ze moeten studeren, hockeyen, hebben vrienden en vaak moeten ze ook nog naar muziekles. Ach, als je er maar plezier in hebt."

Bron: de ondernemer 

<< ga een pagina terug