12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Onrust in Maartensdijk over golfbaanplan

Gepubliceerd op: 25-01-2008

MAARTENSDIJK - De mogelijkheid dat er een volwaardige 18-holes golfbaan ten zuiden van Maartensdijk komt, veroorzaakt onrust in dat dorp. Golf Country Club De Biltse Duinen wil graag uitbreiden en volgens bewoners heeft die een voorkeur voor het gebied ten westen of ten oosten van de Prinsenlaan in Maartensdijk.

,,Dit is een rustgebied. Dat moet groen blijven. En daar horen geen golfkarretjes doorheen te rijden,'' zegt bewoner Edwin Plug. ,,Een golfbaan is een aangelegd park met heuveltjes. Ik ben niet altijd tegen een golfbaan; in de Flevopolder of op een vuilnisbelt kan dat prima. Maar niet in dit natuurlijke gebied. Dat moet je open houden.''

Plug heeft de informatie over de mogelijke locatie van de golfbaan uit het jaarverslag van de golfclub. Hij wijst erop dat in de nabije omgeving van de Prinsenlaan diverse dassenburchten zijn. De weilanden aan weerszijden van die laan zijn het voedselgebied van deze beschermde diersoort. En, zegt hij, aantasting van een dassenleefgebied is volgens de Flora- en faunawet verboden.

Volgens de voorzitter Golf Country Club De Biltse Duinen, Peter Sakkers, heeft de golfclub geen voorkeur voor de Prinsenlaan oost of west. ,,We hebben zes locaties bekeken, maar we kijken niet per se naar Prins-oost of -west. We kijken naar een mooi stuk natuur om een golfbaan in te passen.''

De golfclub heeft bij de gemeente en de provincie aangegeven welk gebied de voorkeur heeft. Welk gebied dat is, wil Sakkers niet vertellen: ,,We hebben geen enkele behoefte aan conflicten zoals die in het verleden in de Biltse Duinen zijn ontstaan en hebben overleg met diverse organisaties en volgen de procedures zorgvuldig,'' aldus Sakkers. Hij verwacht de komende twee maanden een reactie van gemeente en provincie.

In de gemeentelijke conceptnota Economisch Beleid 2020 staat dat in Maartensdijk mogelijkheden voor een golfbaan en een conferentiecentrum moeten worden gecreëerd. Plug wil dat dit uit de nota wordt geschrapt en dat de gemeente haar samenwerking met de golfclub stopt,'' zegt Plug. Samen met dorpsgenoten heeft hij bezwaar tegen de conceptnota ingediend. ,,Als de gemeente dit doorzet, komen er acties komen,'' zegt hij.

Maar de ontwikkeling van een golfbaan biedt kansen, reageerde wethouder Ditewig op raadsvragen afgelopen donderdagavond: ,,Het kan een positieve mogelijkheid zijn in een buitengebied. Misschien hebben we deze mogelijkheid te voortvarend opgenomen in de conceptnota. De gemeente verwacht in maart of april een voorstel over een golfbaan te kunnen doen. Daarna volgt een informatieavond voor belanghebbenden en betrokkenen.

Bron: AD.nl

<< ga een pagina terug