12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Landhuizen moeten golfbaan bekostigen

Gepubliceerd op: 01-01-2008

OSS - Een clubhuis en zeven landhuizen met elk een lap grond van zo'n slordige 2500 vierkante meter staan er op. Het betreft een tekening van de 27 holes golfbaan op een terrein van 70 hectare, die moet komen in het gebied grofweg gelegen tussen de Geffense Bosjes in Oss en het dorp Geffen aan de ene kant en de Heesterseweg en de snelweg A59 aan de zuid- en noordzijde. De golfbaan maakt deel uit van de visie die de gemeente Maasdonk door het bureau BRO heeft laten maken voor het hele gebied tussen Geffen en Oss. Dat gebied ligt tussen de spoorlijn en de snelweg.

In een visie heeft de gemeente voor dit overgangsgebied tussen stad en platteland vastgelegd waar in de toekomst wel en niet gebouwd mag worden. Wethouder Rini van de Ven van de gemeente Maasdonk meldt dat de gemeenteraad in 2005 al eens een structuurvisie heeft opgesteld voor het gebied om de golfbaan mogelijk te maken. Maar die was te vaag. In de huidige visie is het gebied opgedeeld in zes deelgebieden, zoals bijvoorbeeld het gebied met lintbebouwing aan de Bergstraat tussen Geffen en Oss. In die lint mag tweederde bebouwd zijn, staat te lezen in de visie.

In het hele gebied tussen Geffen en Oss kunnen in de toekomst nog ruim honderd bouwkavels worden uitgegeven, waaronder die voor de zeven grote landhuizen op de golfbaan. Van de Ven: "Er zit nu een financieel plaatje bij. Zo moeten er voor de golfbaan een tiental bedrijven worden uitgekocht, waaronder ongeveer zeven agrarische bedrijven en drie bedrijven die niet thuis horen in het agrarische gebied. Zoals bijvoorbeeld een stucadoorsbedrijf. Die wil de gemeente weg saneren.

Plattegrond Oss/Geffen bron: maps.google.nl

Volgens Van de Ven heeft de stichting Golfpark Maasdonk in het verleden zelf geprobeerd om grond aan te kopen in het gebied, maar dat is niet gelukt. Ook het in de arm nemen van een ontwikkelaar door de stichting bood geen soelaas. De wethouder verwacht dat het hem met de visie onder de arm straks wel gaat lukken. "Dan weten de mensen in het gebied of ze op goedkope landbouwgrond zitten van vijf euro de vierkante meter of op dure bouwgrond. Nu denken ze allemaal dat ze bouwgrond in handen hebben en dat is natuurlijk niet zo." Van de Ven zegt al met diverse grondeigenaren in onderhandeling te zijn. Zij kunnen de grond verkopen aan de gemeente of de bouwkavels zelf ontwikkelen. In alle gevallen moet er volgens Van de Ven een substantiële bijdrage naar de gemeente. Zo moet de uitgifte van de honderd bouwkavels, waaronder die voor de landhuizen, het hele plan gaan bekostigen. In totaal is er zo'n 30 tot 40 miljoen euro mee gemoeid.

De grond voor de golfbaan wil de gemeente straks in erfpacht geven aan de stichting Golfpark Maasdonk. "Zodat we als gemeente altijd zeggenschap houden over het gebied van de golfbaan. Dat moet toegankelijk blijven voor iedereen. Er mogen geen hoge hekken om."

<< ga een pagina terug