12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Golfen en internet smelten samen

Gepubliceerd op: 17-01-2008

GOES - Golfen en internet? Dimmbizz uit Goes koppelt ze aan elkaar met een reeks computerprogramma's en een internetsite. Ze moeten golfen voor golfers en voor eigenaren van golfbanen leuker en toegankelijker maken. De software is gratis. Dimmbizz verdient - is de idee - aan de advertenties.

Vier bevriende ict'ers zegden in 2005 hun baan op en startten Dimmbizz. De schoorsteen rookt van het schrijven van computerprogramma's voor bedrijven en Zeeuwse overheden (provincie en gemeenten). Maar de zes medewerkers van Dimmbizz verwachten dit jaar een grote klapper te kunnen maken met Golf o/s. Een serie programma's die het leven van golfers leuker en dat van eigenaren van golfbanen gemakkelijker moet maken. "Er waren geen zo compleet en uitgebreide op golfbanen toegesneden programma's", zegt Marcel van Aken. "Software waarmee je niet alleen je reserveringen kunt maken, of kunt bijhouden welke golfers een kluisje hebben gehuurd, maar ook het spel interactiever maakt."

Het ontwikkelen van een soortgelijk programma was slechts het begin van anderhalf jaar lang nadenken en programmeren. Inmiddels raakt Golf o/s niet alleen de eigenaren van golfcourses, maar ook de golfers zelf. "De site Ugolf2.com en de software grijpen in elkaar", vertelt Damien Tamisier. "Eigenaren van golfbanen kunnen met de software boekingen reserveren, toernooien plannen, scores en betalingen verwerken. Golfers vinden via Ugolf2.com informatie over golfbanen in heel Europa. Ze kunnen een baan en in de buurt gelegen hotels reserveren. Daarvoor werken we samen met Booking.com." Op de golfbaan melden spelers zich aan via een aanraakscherm. Wie in het bezit is van een mobiele telefoon of digitale agenda met internet, kan op de baan de score bijhouden. Die is direct af te lezen op een scherm in het clubgebouw. De eigenaar van de golfbaan kan zien welke golfer zich waar op de baan bevindt en kan zelfs ingrijpen. Tamisier: "Langzame golfers kunnen worden verzocht om iemand voor te laten gaan. Ook kan worden gewaarschuwd voor slecht weer."

Al die functies zijn opgenomen in Golf o/s. "Normaal zouden we afhankelijk van de grootte van de golfbaan 10.000 tot 30.000 euro moeten vragen." Maar Dimmbizz installeert het pakket gratis. De enige voorwaarde is dat golfbanen de boekingen laten verlopen via Ugolf2.com. Want het Goese bedrijf verdient aan de op de website geplaatste advertenties.

Van Aken: "Adverteerders bepalen zelf op welke pagina van de site ze adverteren. Ze kunnen in de software aangeven of alleen inwoners uit een bepaald land, provincie of regio de advertentie mogen zien. Ze roepen een vakje op waarin de advertentie moet komen te staan, zien of die vrij is en vullen die. De plek en de grootte bepaalt het tarief." Maar het gaat nog verder. Tamisier: "Adverteerders kunnen ook aangeven dat de advertentie te zien is op een televisiescherm bij een of meer golfbanen. Het is zelfs mogelijk om de advertentie te tonen op de pda of mobiele telefoon van de golfers op de baan." De mogelijkheden lijken eindeloos. Golfvereniging Reymerswael is de eerste baan die ermee werkt. "Daar is het getest. Nu gaan we de markt op." Van Aken en Tamisier presenteren Golf o/s op 13 maart tijdens het Nationale Golf Congres & Beurs in Zeist. "Onze verwachtingen zijn hoog gespannen."

Bron: PZC << ga een pagina terug