12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Golfbaan Ooghduyne een met de natuur

Gepubliceerd op: 31-01-2008

DEN HELDER - Het is niet zo lang geleden, dat tal van milieugroeperingen grote bedenkingen hadden tegen de aanleg van golfgbanen. Maar de Nederlandse Golf Federatie(NGF) heeft met haar internationale partners hier handig op ingespeeld,door haar leden meer te stimuleren zich in te zetten voor eenverantwoord milieu beheersplan op de lange termijn.

Ieder vereniging kan een certificaat "Committed to Green"(een soort milieu beleidplan, dat wordt gecertificeerd)verkrijgen, als men aan bepaalde voorwaarden voldoet. In deze voorwaarden moet men kunnen aangeven hoe men in stappen de flora en fauna beheert en kan verbeteren. De Golfbaan Ooghduyne in Julianadorp heeft met een team van mensen, onder voorzitterschap van Willem Clarijs, een goede start gemaakt door van de NGF het Certificaat van deelname te mogen ontvangen.Binnen de vereniging is een zogenaamde commissie to Green druk doende de flora en fauna in kaart te zetten, In een vierjarig stappen plan zal men trachten dit belangrijke certificaat te bemachtigen.

Het lopen op de golfbaan in Ooghduyne is opzich zelf al een pleziertje, in alle rust kunnen golfers van het spel en de natuur genieten. Maar loopt men op dit moment even een rondje, dan kan men tal van activiteiten waarnemen, zoals het maken van houtrillen(houtwallen van afgezaagde takken), die uitstekend geschikt zijn voor het maken van nesten. Het plaatsen van nestkastjes in de bomen voor vleermuizen, deze kastjes worden weer gemaakt door mensen Van Noorder Haven. Zo zie je maar het doel heiligt de middelen. Een volgend plan van de commissie is om een bedreigde vogelsoort, het IJsvogeltje te helpen. Dit gaat niet zo maar, hiervoor moet men geschikte broedplaatsen creeren, door het maken van een damwand aan de rand van een waterpartij. Jaarlijks organiseert de Golfclub Ooghduyne met haar leden een zogenaamde klusdag en op de eerstvolgende klusdag zal het maken van deze damwand op het programma staan.

Ook het maaien, het verantwoord bemesten en het schonen van de waterpartijen behoren tot de onderwerpen van een goed milieu plan, maar hiervoor huurt de vereniging beroepskrachten in. En natuurlijk zijn de commissieleden, die bestaan uit Jos van Kampen, Hessel Slot, Bert Visser en Willem Clarijs geen beroepsdeskundigen, ze laten zich graag adviseren door ervaren vogelliefhebbers of andere natuurvrienden. Maar een ding staat vast de mensen van de golfbaan Ooghduyne voelen zich een met de natuur om de golfbaan te kunnen optimaliseren. In het denkpatroon van de commissie gaat men zelfs nog een stapje verder, de uitbreiding naar een nog natuurlijker 18 holes baan in samenwerking met het Landschap Noord Holland en een derde partner. De toekomst zal het leren of dit haalbaar is.

Bron: Nieuws.nl << ga een pagina terug