12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Een golfbaan op je geboortegrond

Gepubliceerd op: 03-01-2008

RIJSBERGEN - Ruimte om het bedrijf uit te breiden is er niet. En niemand staat te popelen om de boerderij over te nemen. Melkveehouder Johan Goos had acht jaar geleden dus alle reden om zich te beraden over de toekomst.

De uitkomst van deze zelfreflectie is ingrijpend. Volgend jaar hoopt Goos met zijn partners golfbaan De Turfvaert te kunnen openen; achttien holes tussen Breda en Rijsbergen. Daar waar nu de koeien grazen.

De golfbaan wordt aangelegd op de percelen langs het Zwart Moerken, een doodlopende landweg ten noord-oosten van Rijsbergen. De komst van de golfbaan is dan ook ronduit ingrijpend voor deze hechte gemeenschap. Toch is de steun voor het project groot.

"De inwoners van Zwart Moerken kampten veelal met dezelfde problemen. De bedrijven mochten niet meer uitbreiden vanwege de melkquota. Enkele boeren worden een dagje ouder en er is geen opvolger", weet Ad Jacobs.

Met zijn neef René vervolmaakt hij het trio dat de golfbaan gaat realiseren. Een enorme klus, waarvan de gevolgen aan het begin van het traject niet te overzien zijn.

"Je begint eraan en je hoopt dat je instapt op een hsl. Maar al snel bleek het een boemeltje te zijn. Nederland is een procedureland."

Hoe maak je van een agrarisch gebied een golfbaan? De initiatiefnemers zijn eerst ten rade gegaan bij de grondbezitters. Deze waren al vrij snel bereid om de benodigde percelen te verkopen. De conclusie van het eerste marktonderzoek was eveneens positief. In de omgeving is geen golfbaan te vinden. Toch betreft het hier de derde sport van Nederland. Het aantal beoefenaars stijgt per jaar met acht procent.

Overigens behoren de initiatiefnemers niet tot de groeiende golffamilie.

En dat is een groot voordeel, meent Jacobs. "We kijken nuchter tegen dit project aan. We laten ons niet leiden door de romantiek van de sport."

Toen de drie hun prille plannen in 2003 kenbaar maakten aan de gemeente, bleek er nog een initiatief te liggen voor de aanleg van een golfbaan, eentje vlakbij recreatiepark 't Oekeltje in Rijsbergen.

"Dat was wel even schrikken. De gemeente vond één golfbaan wel genoeg. Gelukkig kreeg onze locatie de voorkeur."

Er volgden twee marktonderzoeken, een archeologisch onderzoek, een milieueffectrapportage en een onderzoek naar de gevolgen voor de leefomgeving.

Het voortraject heeft geresulteerd in een omvangrijk dossier. Daarbij hebben de initiatiefnemers te maken gehad met tal van belangenorganisaties. Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie, het waterschap, gemeente, provincie, de reconstructiecommissie. "Het is niet zo erg dat alles in regels is vervat. Het vereist een bepaalde zorgvuldigheid en dat is goed. Maar het is wel vervelend dat een aantal van die regels gedurende de looptijd van de procedures wordt aangepast", vertelt Jacobs.

De architect heeft zijn ontwerp daarom verschillende keren moeten aanpassen. Nu ligt er een ontwerp waar alle belangenorganisaties en overheidsinstanties achter staan.

Een achttien holes golfbaan met buitensporig veel groen, oefenfaciliteiten, een driving range en een clubhuis.

Het werd pas echt spannend toen het plan ter inzage werd gelegd op het gemeentehuis, vindt Jacobs.

Regels en richtlijnen staan op schrift, dat is helder. Maar inspraak heeft te maken met een gevoel dat mensen krijgen bij het project. En dat gevoel laat zich vooraf moeilijk peilen. Gelukkig voor de initiatiefnemers was er nauwelijks weerstand tegen het plan. Sterker, er kwamen allerlei positieve reacties. Mensen wilden weten hoe ze lid kunnen worden.

Als Jacobs naar buiten kijkt, ziet hij weilanden, met in de verte natuurgebied De Vloeiweide. Over dik een jaar woont hij letterlijk middenop de golfbaan. Zelfs met een ontwerp in de hand blijft het lastig om een blik in de toekomst te werpen.

Vreemd om zijn geboortegrond zo ingrijpend te veranderen? Jazeker. Maar de veranderingen zullen bovenal een positief effect hebben, meent hij. Een financieel gezonde toekomst. En een versterking van het nabijgelegen natuurgebied De Vloeiweide. Golfbaan De Turfvaert wordt immers voorzien van veel groen. En daarom zal het met dat uitzicht ook wel goed komen.

Bezoek de website van de Rijsbergse golfclub voor meer informatie.

Bron: BN de stem

<< ga een pagina terug