12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Gefascineerd door de perfecte swing

Gepubliceerd op: 29-02-2008

HARDERWIJK - De komende weken is hij alleen maar aan het 'rammen'. Alleen aan het trainen om het golfballetje zover mogelijk weg te slaan. Want Epy Douma dicht zichzelf podiumkansen toe op het NK indoor golf. Een slag van een meter of driehonderd, dat moet toereikend zijn op het onderdeel 'Longest drive'.

Indoor golf en dan driehonderd meter overbruggen? Dat gaat uiteraard niet zonder kunstgrepen. In de Amsterdamse RAI, waar in het weekeinde van 15 en 16 maart het open NK plaatsvindt, worden dan ook golfsimulatoren gebruikt. Deelnemers slaan de bal tegen een groot doek, een moderne computer berekent de afstand die de bal in werkelijkheid zou hebben afgelegd.

In de klasse van 45-plussers is Hierdenaar Douma als derde geplaatst. In de voorrondes joeg hij de bal al eens 287 meter weg. De hoogstgeklasseerde kwam tot 305 meter. "In die marge is nog wat mogelijk. Ik zie mezelf niet als topfavoriet, maar ik bereid me nu wel zo goed mogelijk voor."

Douma moet daarbij een 'handicap' in leeftijd zien te overbruggen. De oud-docent lichamelijke opvoeding, die in de afgelopen tientallen jaren les gaf aan honderden zo niet duizenden Harderwijkse jongeren op de Groen van Prinsterer-mavo, is 66 jaar. "Ik bedoel het niet arrogant, maar als ik nog 45 was zou ik absoluut winnen."

Douma is niettemin zo fit als een hoentje. Hij vult zijn dagen met golfen, speelt competitie voor Golfclub Zeewolde, en is daarnaast vier, vijf keer per week in het Harderwijkse sportcentrum Iedema te vinden voor kracht- en conditietraining.

Douma heeft met Sjaak Salomé van Iedema een fitnessprogramma ontwikkeld dat speciaal is toegesneden op de golfsport: Fit!Golf. "Elke golfer, op welk niveau dan ook, heeft hier baat bij", weet Douma zeker.

De gedreven Hierdenaar werd een jaar of twintig geleden gegrepen door golf. Op de atletiek, waarin Douma ook een hoog niveau bereikte, raakte hij uitgekeken. "Er zat geen progressie meer in en dan heb ik er geen zin meer in. Met golf kun je tot op hoge leeftijd nog steeds vooruit gaan. De techniek trekt me altijd aan in sport. En golf is technisch de moeilijkste sport die ik ooit heb gedaan, en ik heb zo ongeveer alle sporten wel beoefend. De perfecte swing fascineert en inspireert me. De vloeiende beweging. Ja, ik ben wel een techniek-freak. Bij de longest drive komt wel kracht kijken, maar je swingsnelheid is het belangrijkste. Tiger Woods is geen beer van een vent, maar slaat wel ontzettend ver. Ik volg nog les in Zeewolde en mijn trainer liet laatst videobeelden van mij en Woods zien. Dan ziet het er bij mij niet gek uit. Aan het verschil werk ik nog, want hier zit een gedreven persoon."

Bron: De Stentor

<< ga een pagina terug