12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Eindzege voor Noord-Ier Clarke

Gepubliceerd op: 25-08-2008

ZANDVOORT Het was de laatste week van de zomervakantie voor zijn jongens. "Kom mee naar Holland". zei Darren Clark tegen Tyrone (10) en Conor (8). "Maar dan moet je wel het Dutch Open winnen", eisten beiden van hun vader, sinds 2006 weduwnaar.

Heather Clarke overleed twee jaar geleden aan borstkanker. "Ik kan het niet keihard beloven boys, maar ik zal mijn uiterste best doen."

Darren Clarke schreef in Zandvoort een sprookje voor zijn jongens. De 40-jarige Noord-Ier won met vier slagen voorsprong op de Ier Paul McGinley en vijf op de Zweedse ster Henrik Stenson het KLM Open. Na de 72e hole riep hij hen naar zich toe om de overwinning samen te vieren. "Schitterend om te winnen waar de boys bij zijn", juichte hij. "Voor hen is het de eerste keer."

Op enige afstand keek Rolf Muntz toe. De 39-jarige Brabander onderging eveneens een huldiging. Hij was de beste Nederlander: 34e, nadat hij de eerste dag als nummer één had afgesloten. "Niet zo goed geput als op de eerste dag", sprak hij berustend.

Element
Darren Clarke was in zijn element in Nederland. De organisator van het toernooi had speciaal voor hem in Zandvoort een gemeubileerd huis, dat te koop stond, voor hem afgehuurd. De laatste weken was hij ontspannen gaan golfen na een reeks wedstrijden waarin hij te veel wilde en te weinig kreeg.

"Ik ben gewoon lekker gaan spelen", vertelde hij al voor het toernooi. "Niets forceren, niet aan de prijzen denken, of aan de Ryder Cup. Nee, alleen spelen en weten wat een heerlijke sport golf is. Drie dagen na zijn veertigste verjaardag ("Ik heb meer glazen Guinness gedronken dan mijn leeftijd") trof Clarke omstandigheden naar zijn gading.

Een voortreffelijk geprepareerde golfbaan en Iers zomerweer met wind en af en toe regen. Na een oefenronde met amateurs juichte hij al en kon hij niet wachten met beginnen. Nooit eerder speelde hij de Kennemer. De eerste ronde legde hij bescheiden af in 68 slagen, daarna volgde 64 en tweemaal 66 als afsluiting.

Rustig
De slotronde begon hij met drie slagen voorsprong op Stenson, maar na drie holes stond hij er een achter. De Zweed was losgebrand met drie birdies, waar Clarke rustig begon met twee pars en een bogey. De latere winnaar werd er niet nerveus van. "Ik ben 40, heb zoveel meegemaakt lijdt een beetje aan overgewicht. Neen, dat deed me niets."

Op de vierde hole was de stand weer in evenwicht door een birdie. Eén hole verder vond Clarke het winnaarsgeluk. Een afzwaaier in het publiek liep goed af. Zijn bal ketste af van het hoofd van een toeschouwer en rolde naar de fairway. Weer een birdie en voorsprong.

Drama
Op de cruciale zevende, waar veel drama zich afspeelde, maakte Clarke een birdie en Stenson een dubbele bogey. In feite was het Open daar beslist. Stenson ging forceren, vond met zijn bal veel hoog gras en struikgewas. Clarke deed niets anders meer dan genieten van zijn sport. Hem kon niets meer gebeuren, want ontspannen is hij op zijn best.

Met vier slagen voorsprong kwam hij aan de finish voor de high fives met zijn kinderen. Voor de komende tijd wacht hij op een bericht van captain Nick Faldo, want volgende maand moet de Ryder Cup worden verdedigd. "Ik hoop dat Nick dit wat vond. Misschien geeft hij mij een wildcard voor het Europese team."

"Zo niet, dan respecteer ik zijn beslissing. Dan ga ik gewoon zelf verder. De top-50 van de wereld halen en opnieuw de grote toernooien spelen is mijn doel. Maar als het even kan, kom ik volgend jaar graag terug naar Holland om deze titel te verdedigen."

Bron: Nusport.nl

<< ga een pagina terug