12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Deze sport is nog níet verziekt

Gepubliceerd op: 28-04-2008

Bij aankomst op de parkeerplaats van golfbaan Princenbosch in het West-Brabantse Molenschot worden meteen al wat vooroordelen bevestigd.

Er zijn vlakbij de ingang van het clubhuis parkeerplekken gereserveerd voor het bestuur (4x), de Marshall en De Professional. Laatstgenoemde is klaarblijkelijk aanwezig, aangezien er op die parkeerplek een antieke Jaguar E-type 4.2 cabriolet staat te pronken. In het clubhuis ('Hole 19') hangt een bordje met de tekst: 'Work is for people who don't know how to play golf'.

Maar niet veel later wordt een aantal vooroordelen al weerlegd. Binnen een kwartier zitten we in de buggy (zo'n karretje waarmee je over de golfbaan kan scheuren) bij Kees Beenackers, de oprichter van het golfpark zo'n vijftien jaar geleden. Beenackers laat ons trots zijn verworvenheden zien. Hij was vroeger boer, maar boerde vanwege verscherpte regelgeving niet zo best meer en toverde zijn akkers om in golfpark Princenbosch. Waar het - wellicht vanwege het boerse begin - behoorlijk meevalt met rollende r's en opstaande kraagjes.

Princenbosch is vandaag het strijdperk voor zes teams uit de hoofdklasse golf, het hoogste niveau in Nederland. Voor amateurs althans. Wie ook maar een eurocent aan prijzengeld heeft geaccepteerd (of als golfleraar geld verdient), mag niet in deze competitie uitkomen.

Nou moet je een heel behoorlijk niveau hebben, wil je als Nederlander je brood kunnen verdienen met golf. "Dan moet je toch wel met een steady handicap van +4 spelen", zegt Hans Berkhout, coach van Prise d'Eau uit Tilburg, een van de zes teams die vandaag in actie komen in Molenschot. En dat kunnen de spelers in de hoofdklasse niet. Of: nog niet. Dat zal moet blijken, want de meeste deelnemers aan deze herencompetitie zijn nog jongens. Van 18, 17, 14 jaar zelfs soms. Zoals de benjamin van Prise d'Eau, Rowin Caron. En ook Jeroen Krietemeijer van het eveneens in Molenschot actieve team van De Efteling is pas 14. Beiden komen uit voor Jong Oranje.

"Toen wij vijf jaar geleden naar de hoofdklasse promoveerden, waren wij de eerste club die zulke jonge jongens durfde op te stellen", beweert de Amerikaan Nick Crim, sinds 2001 coach van De Efteling. "Daarna gingen andere clubs, zoals Prise d'Eau, ons kopiëren", aldus Crim, die dat een logische ontwikkeling vindt. "De golfsport wordt steeds professioneler, de jeugdopleidingen worden steeds beter. We kunnen echt spreken van aanstormende jeugd. Ik hanteer het Amerikaanse principe dat de beste moet spelen, of-ie nou 14 is of 40." Maarten Voermans, captain van het team van De Efteling, beaamt dat. "Ik ben met m'n 25 jaar verreweg de oudste van ons team. Weet je wat het is? Die jonge jongens hebben hartstikke veel tijd om te trainen tegenwoordig. Op LOOT-scholen of in de topsportklas krijgen ze daar alle ruimte voor. Ze maken makkelijk vijftien tot twintig trainingsuren in de week. Nou, daar kom ik nooit aan. Ik werk als manager bij golfclub De Efteling en mag blij zijn als ik daarnaast nog acht uur kan trainen elke week. Dus die jonkies gaan veel sneller vooruit dan ik en m'n leeftijdsgenoten."

Als manager van een golfclub kan Maarten Voermans, wiens neefje Pepijn voor Prise d'Eau uitkomt, ook wel uitleggen waarom de provincie Noord-Brabant tegenwoordig bovengemiddeld vertegenwoordigd is in de hoofdklasse. Met De Eindhovensche, Princenbosch, Prise d'Eau en De Efteling heeft Brabant vier clubs op het hoogste niveau. De Eindhovensche gaat degraderen, maar wellicht komt De Haverleij uit Den Bosch daar voor in de plaats; de Bosschenaren mogen binnenkort promotiewedstrijden gaan spelen. Voermans: "Noord-Brabant is tot dé golfprovincie van Nederland uitgegroeid. Van de 300.000 golfers in ons land komen er 53.000 uit Brabant. En van de 180 golfbanen in ons land liggen er 35 in onze provincie. Geen wonder dus dat we hier een heleboel teams van hoog niveau kunnen samenstellen. Bovendien is de sportbeleving in Brabant goed. Kijk naar de Olympische Spelen. Daar komen veel medailles op het conto van Brabanders."

Halverwege de wedstrijddag is het tijd voor de lunch, die in het clubhuis wordt verzorgd door het thuisteam. De spelers van De Efteling en Prise d'Eau laten zich het broodbuffet goed smaken; zij staan na de foursomes (driemaal twee tegen twee spelers) allebei op een 4-2 voorsprong, tegen respectievelijk De Eindhovensche en Broekpolder.

Vervolgens staan de singles op het programma, waarin nog eens zes keer twee punten te vergeven zijn. Hoewel het crescendo blijft gaan voor beide teams, gedragen de jongens zich niet altijd als gentlemen. 'Homofiel dat je bent. Wat een nichtenbal!', klinkt het hard uit de mond van een van de golfers van het Tilburgse team na een mislukte afslag. De grote frustratie na een foutje geeft wel aan hoe belangrijk de spelers de competitie vinden, hoewel er behalve de eer niet veel op het spel staat. Een onkostenvergoeding en eventueel een autootje in bruikleen van de club, maar de meeste jongens zijn nog niet oud genoeg voor een rijbewijs. Dat heeft voor de clubs een bijkomend voordeel: hun spelers zullen niet zo snel verkassen naar de concurrentie. Dat gebeurt toch al slechts mondjesmaat. "Je moet er gewoon voor zorgen dat je de talenten van je club genoeg te bieden hebt. Een goede trainer, goede faciliteiten", stelt Christ Dumoulin, oud-voorzitter van golfclub De Efteling en in Molenschot als toeschouwer aanwezig. "Bij de oprichting van onze golfclub moesten we ons vooral richten op kinderen. Ja, we zijn onderdeel van de grote Efteling, hè. Maar inmiddels zijn de kleintjes groot geworden en moet je wat doen om ze bij je te houden. Bij ons betaalt iedereen gewoon contributie, ook deze boys. Maar we zorgen goed voor ze, zodat ze niet weglopen. Betalen? Nee, nee. Déze sport is nog níet verziekt."

Coach Nick Crim glimlacht als hem wordt gevraagd hoe hij de beste talenten bij zijn club houdt. "We hebben jarenlang zo veel tijd en energie in die jongens gestoken. Het is heel simpel: als ze weggaan, vermoord ik ze!"

Zijn Prise d'Eau-collega Hans Berkhout komt met een iets realistischer oplossing. "Ik pleit voor een opleidingsvergoeding bij een overstap. Want het is inderdaad zo dat je als club een heleboel doet om jonge spelers beter te maken. Dat verdampt als ze plotseling vertrekken."

Maar dan nog sta je als club met lege handen als jonge golfers na afronding van hun middelbare school naar de Verenigde Staten vertrekken om daar met een scholarship hun sport te gaan beoefenen, zoals Tristan Bierenbroodspot vorig jaar deed. En dus De Efteling verliet. "Begrijpelijk", zegt Dumoulin, "want dat lijkt tegenwoordig dé weg om prof te worden."

De doelstelling van zowel De Efteling als Prise d'Eau is om binnen een paar jaar een gooi te doen naar het landskampioenschap. De Efteling was daar in 2004 en 2005 al dicht bij, met finaleplaatsen. "De gevestigde orde schrok zich toen kapot", weet Maarten Voermans nog goed. "Ze dachten eerst 'wat moet zo'n pretparkclub tussen de gevestigde orde', maar inmiddels weten ze beter. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen afzienbare tijd een Brabantse landskampioen golf kunnen huldigen."

Vooralsnog zijn de boys van De Efteling en Prise d'Eau blij met hun overwinningen in Molenschot op respectievelijk De Eindhovensche (13-5) en Broekpolder (15-3) en de bijbehorende wetenschap dat ze ook volgend seizoen weer op het hoogste niveau mogen uitkomen.

Daar mag op gedronken worden in het clubhuis van Princenbosch, te beginnen met de champagne van de 15-jarige Robbie van West, die vandaag een hole-in-one heeft geslagen.

Bron: Brabants Dagblad

<< ga een pagina terug