12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Derksen op het allerlaatst onderuit

Gepubliceerd op: 27-04-2008

Darren Clarke birdiede achttien en hij won het BMW Asian Open met een slag voorsprong op Robert-Jan Derksen. Het was de elfde zege op de Europese Tour voor Darren Clarke - en zijn eerste sinds augustus 2003. De bijna veertigjarige Noord-Ier, die in 2006 zijn vrouw verloor, speelde de laatste ronde van het BMW Asian Open in 73 slagen en hij won met één stroke voorsprong op Robert-Jan Derksen, die ook een 73 liet noteren.

Voor de tweede keer in zijn carrière eindigde de 34-jarige speler uit 't Gooi als tweede in een wedstrijd van de Europese Tour. Vorig jaar augustus veroverde hij zilver in het Russisch Open.

Toen echter had hij hij zes slagen achterstand op Per-Ulrik Johansson, wiens zege nooit in gevaar kwam.

Nu begon Derksen de laatste ronde van het met 2,3 miljoen dollar gedoteerde toernooi met een achterstand van een slag op Darren Clarke. Hij had het nadeel binnen vier holes omgezet in een voorsprong: de Noord-Ier bogeyde de par-3 derde na een slecht teeshot - de Nederlander had daar een goede parsaver - en Derksen chipte de bal op vier in voor birdie.

Op vijf kwam Darren Clarke weer langszij en daarna gaven de twee elkaar met alleen parren niets toe. Bij de turn hadden de kemphanen met negen onder drie slagen voorsprong op de naaste achtervolger, Wen-Tang Lin, en vijf op clubhuisleider Henrik Stenson. In het matchplay-achtige duel kwam Clarke ‘1 up' door zijn approach op tien tot op anderhalve meter te slaan en de putt te holen. Tot veertien kwam in deze situatie geen verandering. Maar op deze par-3 - waar Derksen de bal zaterdag in het water sloeg - chipte de Nederlander de bal na een iets te lang teeshot de hazard in. Een double bogey was het resultaat. Omdat Clarke een bogey maakte, was het verschil (-7 om -9) nog steeds niet onoverbrugbaar. ‘Op dat moment was het toernooi zeker niet beslist', aldus Clarke. ‘Daar is deze baan te goed voor. Ik maakte wel de fout om te ver vooruit te gaan denken. Dat moet je dus nooit doen.'

‘Na een hole of vijftien moet ik een besluit nemen', zei Robert-Jan Derksen zaterdag. ‘Sta ik drie slagen achter, dan pas ga ik aanvallend spelen.' Het waren er na vijftien holes geen drie, maar twee. Eigenlijk ook te veel om redelijk behoudend te blijven spelen.' Maar Derksen hookte zijn drive op de altijd gevaarlijke zestiende tussen de bomen en hij kon de green niet halen. Zijn up-and-down was echter van grote klasse. Omdat Clarke een kort puttje miste, was het verschil ineens nog maar één slag! Beiden namen op de korte par-4 zeventiende een ijzer. Derksen vond de fairway, Clarke de bomen rechts. De approach van de Nederlander was niet geweldig, maar de bal kwam in ieder geval op de rand van de green, vijf meter van de pin.

Darren Clarke vond een gat tussen de bomen, maar de laag gespeelde bal stuitte over de green. Zijn pitch rolde drie meter voorbij de vlag en vervolgens ging Derksen putt over de rand, maar Clarke miste wéér: all square op zeven onder par! ‘My brain went dead', zei Darren Clarke later over de gemiste korte putt. Eén hole te gaan: de lange en lastige par-4 achttiende, een dogleg naar links. Derksens drive rolde nét een van de fairwaybunkers rechts in. Clarkes teeshot was perfect. Hoewel Derksen zijn ijzer-7 prima sloeg, ging de bal rechts over de green heen. Het antwoord van Clarke: acht meter links van de pin. Met een uitstekende chip stelde Derksen de par en een totaal van -7 (na een 73) veilig, maar het antwoord van Clarke was stunning: hij holede de putt....

‘Roberts chip was geweldig', zei de winnaar later. ‘Ik wilde mijn putt zeker niet te kort laten. Soms zijn er dagen dat hij valt en dan zijn er dagen dat het niet gebeurt. Dit was kennelijk mijn dag.' ‘Ik heb hard gewerkt om weer op dit niveau terug te komen. Natuurlijk waren er de twijfels, maar eindelijk is het weer zo ver. Deze is voor mijn zoons, Tyrone en Connor.' Eén troost voor Robert-Jan Derksen: zijn tweede plaats leverde 162.336 euro over. Daarmee kwam hij op een seizoenstotaal van ruim 253 duizend euro. Daarmee is Derksen nu al zeker van een tourkaart voor 2009. Joost Luiten speelde zich met een 72 (drie birdies) naar een gedeelde veertiende plaats. Het was voor de jonge debutant zijn vijfde top-20 plaats in niet meer dan tien toernooien. ‘Ik speelde zeker niet slecht en gaf mijzelf voldoende kansen', zei hij met één oog op het tv-toestel waarop net te zien was dat Derksen een putt voor par op twaalf holede.
‘Maar ik heb vooral op de eerste negen te weinig putts geholed.'

Sterker, Luiten was twee boven voor de dag na bogeys op twee (3-putt) en vijf. Na de turn was er nog een bogey op de par-5 dertiende - Luiten maakte deze week vier bogeys op de lange holes - maar ook birdies op elf (chip-in), veertien (weer een chip-in) en vijftien om op level voor zowel de dag als het toernooi te komen. Vorige week eindigde Joost Luiten in het Volvo China Open ook als veertiende en nu dus een zelfde resultaat in een nog sterker veld. ‘Al met al ben ik redelijk tevreden over deze trip', keek hij terug. ‘Er had wel meer in gezeten. Je wilt in ieder geval altijd meer.' Volgende week doet Luiten niet mee aan het Spaans Open en hij twijfelt nog over het Italiaans Open dat vervolgens op de kalender staat. ‘Ik denk dat ik mijn pols, die nog niet helemaal oké is, twee weken rust wil gunnen om daarna in Ierland weer aan de start te komen.'

Bron: Golfsite.nl

<< ga een pagina terug