12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

De Michelingids van het golf

Gepubliceerd op: 15-02-2008

Golfbanen van Nederland (editie 2008) heeft hetzelfde formaat als de Grote Bosatlas. Een handig boek voor in de golftas is het daarom niet. Toch moet iedere golfer die eens wat anders wil dan de baan in zijn woonplaats dit boek aanschaffen.

In Golfbanen van Nederland worden bijna alle golfbanen van Nederland door ‘keurmeesters' uit verschillende handicapklassen aan een kritische blik onderworpen. Is de baan goed onderhouden? Is het personeel vriendelijk? Zijn er genoeg watertappunten? Is de omgeving mooi? Zijn de toiletten schoon?

Het uiteindelijk resultaat doet denken aan de Michelingids. Alleen worden in plaats van restaurants, golfbanen gemaakt of gekraakt en blijft de beloning met een ster achterwege. Daarentegen krijgt elke baan een cijfer.

Luchtfoto's
Wat opvalt in het werk zijn de prachtige luchtfoto's die een goed overzicht geven van de beoordeelde banen. Zo kunnen de fanatiekelingen al een tactiek bedenken om de sloten en bunkers te ontwijken en zien de ‘genieters' na welke hole ze even lekker uit kunnen rusten.

Het boek is ook zeer overzichtelijk. De golfbanen zijn geordend per provincie en voorafgaand aan elke provincie staat een kaartje waarop de courts aangegeven zijn. Verder biedt het boek meer dan voldoende informatie over de banen. Wat is er allemaal te huur, heb je een GVB nodig, hoe lang is de baan; alles staat erin.

Onder NAP
Een minpunt van Golfbanen van Nederland zijn de teksten bij de golfbanen. Naast enkele taalfouten en kromme zinnen voegen de teksten vaak niets toe. Zo valt over Golfclub Almeerderhout het volgende te lezen.

"Op de bodem van de voormalige Zuiderzee ligt nabij Almere de prachtige golfbaan van Golfclub Almeerderhout. Men heeft hier niet het gevoel dan men op een 27 holes parkbaan op ca. 4,5 meter onder NAP speelt." Nee, je hebt er juist het gevoel dat je op de Mount Everest een balletje staat af te slaan.

Waterlelies
Er staan meer van dit soort lege teksten in het boek en het gaat vaker over weidevogels, scholeksters en waterlelies op en rond de baan dan over de baan zelf. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het niet makkelijk is om 288 pagina's te vullen met teksten over golfbanen zonder in clichés en gezwam te vervallen.

Gelukkig is het boek ook niet bedoeld als hoogstaande literatuur, maar slechtst als handig hulpstuk voor de golfer. Daarvoor is het met prachtige foto's en meer dan voldoende informatie zeer geschikt. De golfliefhebber kan een weloverwogen keuze maken waar hij binnenkort eens zal gaan golfen.

Bron: Nu sport

<< ga een pagina terug