12 Play Golf maakt gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou meer info Deze melding verbergen

Afdeklaag gifbelt onontkoombaar

Gepubliceerd op: 03-04-2008

ALPHEN - De gifbelt onder de golfbaan in het Zegerslootgebied moet hoogstwaarschijnlijk worden voorzien van een afdeklaag. Voor deze werkzaamheden moet de Coupépolder volledig op de schop.

Volgens woordvoerder Erwin Albrecht van het Hoogheemraadschap van Rijnland lijkt een dergelijke maatregel nodig om te voldoen aan de eisen van de Raad van State.

,,Wij zijn eindverantwoordelijk voor de waterkwaliteit,'' verduidelijkt hij. ,,Wij bepalen dan ook uiteindelijk welke maatregelen in de geëiste vergunning komen te staan. Daar moet Alphen gehoor aan geven.''

Albrecht legt uit dat het hoogheemraadschap tussen de eisen van de Raad van State en de wensen van de gemeente in zit. Hij weet dat Alphen graag een andere oplossing ziet om afvalwater uit de voormalige afvalstort goed te kunnen zuiveren.

Aan de aanleg van de beschermende laag zijn forse kosten verbonden, die op kunnen lopen tot rond de tien miljoen euro. De werkzaamheden zouden ook grote gevolgen hebben voor golfclub Zeegersloot, die het terrein jarenlang niet zal kunnen gebruiken.

,,We gaan tot het gaatje en kijken wat mogelijk is, om de juiste maatregelen te nemen,'' zegt Albrecht. ,,Maar er is niet veel ruimte.''

Rijnland denkt dat de waterdichte afdeklaag de beste techniek is om vervuiling van oppervlaktewater te voorkomen. Deze verontreiniging kan ontstaan doordat jaarlijks zo'n 100.000 liter regenwater door de belt heen sijpelt.

Het hoogheemraadschap voorziet dat het opstellen van de vergunning ‘lastig wordt.' Ook een woordvoerder van Alphen denkt dat het schap ‘een flinke klus heeft' om de nieuwe lozingsvergunning binnen twaalf weken rond te krijgen. Dit eiste de Raad van State begin vorige maand. Tegelijkertijd kregen het hoogheemraadschap en gemeente te horen dat ze te weinig doen om verontreiniging van het oppervlaktewater te voorkomen.

In de vergunning moet duidelijk staan welke maatregelen op korte termijn nodig zijn om vervuiling tegen te gaan. Albrecht verwacht dat half juni de nieuwe vergunning op tafel ligt. Vervolgens moet Alphen binnen drie maanden een plan van aanpak opstellen. Nog dit jaar kunnen maatregelen bij de in 1985 definitief gesloten gifbelt volgen.

Bron: AD.nl

<< ga een pagina terug